Publicitat
Publicitat

Una vintena d'embarcacions participen a la XXVII Trobada de Vela Llatina

En el marc de la Festa de la Sal, l’Escala ha celebrat aquest dissabte la XXVII Trobada de Vela Llatina en una jornada que ha remarcat el patrimoni marítim i la navegació tradicional. 

A la Trobada de Vela Llatina d'enguany hi han participat una vintena d’embarcacions procedents de Catalunya i del Rosselló. Una de les embarcacions més destacades en la 28a Festa de la Sal, ha estat "La Francisca". Provinent de Calafell, la nau compta amb 12 metres i mig d'eslora, i és una rèplica, construïda fa un any, de l'última embarcació de bou que va treballar a vela a la costa catalana, quan la majoria ja treballaven a motor. La Festa de la Sal de l'Escala ha estat l'ocasió per presentar-la oficialment fora de la seva zona originària. Enric Prat, un dels patrons de la Francisca, ha destacat la importància de la Festa de la Sal i de rememorar l'art de navegar amb vela llatina, que té més de 2000 anys d'antiguitat.

La trobada va començar a primera hora del matí amb l’obertura de l’oficina d’atenció al participant i l’esmorzar de germanor al restaurant Bol Roig del Club Nàutic l’Escala. Després de la reunió de patrons i el lliurament de records, la flota va sortir conjuntament del port cap a la platja de l’Escala, on es va fer la primera arribada festiva. A les 11:30 h, les embarcacions van iniciar la navegació conjunta, amb un recorregut entre boies que va permetre gaudir de l’espectacle de la vela llatina en el seu entorn natural. El Club Nàutic l’Escala ha donat suport logístic a l’esdeveniment amb l’objectiu de preservar i difondre la cultura marítima i la navegació sostenible. 

La XXVII Trobada de Vela Llatina s’emmarca dins la Festa de la Sal. La celebració, que reviu la memòria saladora i marinera de l’Escala, ha comptat aquest dissabte amb diferents tallers de danses ancestrals, com per exemple el Ball de Nyacres o el Ball de la Farandola, i els tallers familiars a la Riba, que van donar a conèixer la salaó d'anxoves, barquetes de suro o nusos mariners. També s'han efectuat diferents concerts a La Punta, des d'Oreig de Mar, la Vella Lola i la XXI trobada de cançons vora mar. Al migdia, s'ha organitzat un dinar popular amb plats mariners, com anxoves, sardines, sépia amb pèsols o fideuà. 

Durant la jornada, també es van donar a conèixer les conclusions del 30è Fòrum de l'Associació de Museus Marítims de la Mediterrània. Entre els projectes hi ha l'impuls de la navegació amb vela llatina, perquè es declari patrimoni immaterial de la humanitat.

També, el Museu de l'Anxova i la Sal, i l'Alfolí de l'Escala han liderat un projecte per crear un itinerari del Patrimoni de la Sal, que inclogui equipaments culturals, mines i salines repartides per tot Europa. El pròxim Fòrum es celebrarà l'any vinent a l'illa de Creta. 

Comentaris de l'àudio



© 2025 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar