El pintor escalenc Lluís Roura i la comissària de l'Any Vayreda van conversar dissabte a l'Alfolí de la Sal sobre Montserrat Vayreda tot destacant-ne la relació amb l'Escala i l'Empordà. L'acte va comptar també amb una lectura de poemes de Vayreda i una projecció de quadres de Roura.
En el marc de l'Any Montserrat Vayreda, que va començar a celebrar-se l'any passat coincidint amb el centenari del naixement de l'escriptora, l'Alfolí de la Sal va acollir dissabte passat un vermut-conversa sobre l'autora i la seva relació amb l'Escala. Nascuda a Lladó el 1924, Vayreda va recórrer tots els pobles de l'Empordà convertint-los en el fil conductor de la seva obra. Ho explicava la comissària de l'Any Vayreda, Anna Maria Velaz.
Velaz va compartir la conversa amb el pintor escalenc Lluís Roura i la directora de la càtedra Víctor Català d'Estudis del Modernisme de la UdG, organitzadora de l'acte, Mita Casacuberta. A més de conversar sobre l'escriptora, Velaz i Roura van posar veu als seus poemes tot lligant-los amb projeccions de quadres i fotografies del pintor, fent referència als llibres que Roura i Vayreda havien publicat junts. Entre ells destaca "Els pobles de l'Empordà", publicat per primera vegada el 1984 i reeditat el 2024.
Roura va destacar també que la seva relació amb l'autora havia estat molt més que laboral.
L'Any Vayreda, Impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes i el Departament de Cultura de la Generalitat, va programar el 2024 més d'un centenar d'activitats, i encara continua recorrent els pobles amb l'objectiu de "retornar a l'autora l'espai que li pertoca" i homenatjar "una dona que no va tenir el ressò ni la rellevància social que mereixia".