Publicitat
Publicitat

L'Escala commemora els 50 anys de la revolució dels Clavells

L'Escala commemora els 50 anys de la Revolució dels Clavells a Portugal amb un acte a l'Alfolí de la Sal. S'explicava com es va gestar i el que va representar per la democratització de Portugal, i també el perquè a Catalunya i Espanya no va ser possible que triomfés un moviment semblant. 

El passat 25 d'abril es van complir els 50 anys de la Revolució dels Clavells,  que va portar la democràcia a Portugal trencant amb la dictadura de Salazar.

A l'Escala s'ha commemorat en un acte a l'Alfolí de la Sal que ha omplert la sala de conferències. 

A l'entrada repartien clavells entre els assistents i a l'inici es podia visionar un muntatge amb cartells de la revolució mentre sonava la Gandola Vila Morena, l'himne d'aquest moviment ciutadà.

L'alcalde Josep Bofill feia la presentació dels ponents en un acte iniciativa d'Eugeni Giralt, doctor en economia i professor emèrit  de la Facultat de ciències de la Comunicació de la UAB. 

Comentava el canvi profund que la Revolució dels Clavells va implicar per Portugal.

Dels primers dies de la revolució en parlava l'economista i delegat comercial d'Espanya a diverses ambaixades Antoni Montserrat, i afegia detalls i contingut a l'acte Tomás Jiménez Araya, funcionari de Nacions Unides a Portugal als primers anys de la revolució.

Va ser un fet excepcional que també va convulsionar la societat catalana, obrint les esperances a una possibilitat de canvi a l'estat espanyol que vivia sota la dictadura franquista.

Segons comentava l'escalenc llicenciat en Història Contemporània, Francesc Tubau, el paper de l'exèrcit a Espanya va ser tot el contrari al que va tenir el portuguès al seu país.

L'acte es completava amb un col·loqui entre els assistents, que abandonaven la sala amb música d'Abril 74 de Lluís Llach.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar