Publicitat
Publicitat

La gran biografia de Josep Pla

Gran expectació a la presentació d'"Un cor furtiu", la biografia de Josep Pla editada a Edicions Destino. Una monumental obra de més de 1500 planes a la qual l'autor, Xavier Pla, hi ha dedicat més de deu anys d'investigació.

"Un cor furtiu" està cridat a ser un dels esdeveniments literaris d'aquest any per Sant Jordi. I és que més de quaranta anys després de la seva mort, la figura de Josep Pla continua aixecant gran expectació. La seva monumental obra ha merescut desenes d'estudis però cap ha arribat a la profunditat i detall d'aquesta biografia a la qual Xavier Pla, professor de literatura catalana contemporània de la UdG, hi ha dedicat més de deu anys. Un temps en el transcurs del qual ha tingut el privilegi de llegir més de 4000 cartes inèdites dipositades a la fundació Pla de Palafrugell i consultar uns 1800 documents fins ara desconeguts que es conserven al Mas Pla de Llofriu. Amb tot plegat, però, Xavier Pla, és prudent quan se li demana si aquesta és la biografia "definitiva" de Josep Pla.

Josep Pla va viure un temps a l'Escala en els anys posteriors a la Guerra Civil espanyola. A l'Escala hi vivia amb la que fou una de les seves parelles, Aurora Perea que, com la resta de dones que van marcar la seva vida, havia quedat en un total anonimat en la ingent obra publicada de Josep Pla. Al llibre, Xavier Pla pot reconstruir amb gran fidelitat aquells anys a través de l'abundant correspondència entre escriptor i parella. Com també es parla, per exemple de la construcció de l'embarcació Mestral a les Drassanes Sala.

La presentació, feta a la llibreria Vitel·la, va aixecar gran expectativa, omplint tot l'aforament disposat per a l'ocasió. El llibre arriba a respondre molts interrogants no resolts fins ara. Però com passa en tants i tants estudis, cada interrogant que es resolt n'obre de nous.

En tot cas, una biografia per llegir de forma lineal o espigolant aqeull capítol o capítols concrets que més interessin el lector. I una bona excusa per recuperar qualsevol dels llibres originals del que bé es pot considerar el més gran prosista català modern.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar