L'Escala va commemorar ahir el 40è aniversari de la Marxa de la Llibertat en un acte on van intervenir Rafel Bruguera, Núri Martorell, Mercè Colom i Ildefons Clos i on també va presentar-se el llibre 'Poble català, posa't a caminar'. El 4 de juliol de 1976 va iniciar-se la Marxa de la Llibertat, una de les primeres mobilitzacions cíviques del postfranquisme, una marxa convocada per Pax Christi, una organització internacional catòlica per a la pau que a Catalunya estava dirigida per Àngel Colom i Arcadi Oliveres. En la seva preparació també van participar entre altres Lluís Maria Xirinacs. L’acte va significar un revulsiu per a la societat catalana i 40 anys més tard resulta imprescindible recordar aquells fets. {{ tall Núria Martorell Comissió Marxa per a la Lliberatat }} Per commemorar els 40 anys els Ajuntaments de Girona, Oliana, Esterri d'Àneu, L'Escala i La Sènia organitzen o donen suport a actes acadèmics on s’analitzarà la repercussió de La Marxa de la Llibertat. Uns actes que posaran els seu punt i final el proper 10 de setembre al Monestir de Poblet. {{ tall Rafel Bruguera MEMBRE CEHDRE }} Les marxes van ser prohibides pel Ministeri de Governació, que en aquell moment estava dirigit per Manuel Fraga. Els organitzadors van decidir desobeir la prohibició. La policia va detenir 150 participants durant els dos primers dies de la marxa. 123 d’ells van ser empresonats. Unes 300 persones van aconseguir concloure la marxa i van arribar al final del recorregut el 12 de setembre. Aquest fets van ser enregistrats en el cas de l'Escala i ahir, igual que el dia de la inauguració de l'exposició va mostrat-se els fragments del vídeo. {{ tall Ildefons clos ENLLAÇ LOCAL DE L'ANY 76 I MEMBRE DEL CEHDRE }} Després de la visualització dels audiovisuals, va iniciar-se la taula rodona on van plantejar-se preguntes i van començar un debat tot analitzant les actuacions prèvies a la marxa, el desenvolupament de l'inici de les mobilitzacions, les represàlies i els rècords històrics d'aquell dia.
L'Escala va commemorar ahir el 40è aniversari de la Marxa de la Llibertat en un acte on van intervenir Rafel Bruguera, Núri Martorell, Mercè Colom i Ildefons Clos i on també va presentar-se el llibre 'Poble català, posa't a caminar'.El 4 de juliol de 1976 va iniciar-se la Marxa de la Llibertat, una de les primeres mobilitzacions cíviques del postfranquisme, una marxa convocada per Pax Christi, una organització internacional catòlica per a la pau que a Catalunya estava dirigida per Àngel Colom i Arcadi Oliveres. En la seva preparació també van participar entre altres Lluís Maria Xirinacs.
L’acte va significar un revulsiu per a la societat catalana i 40 anys més tard resulta imprescindible recordar aquells fets.
Per commemorar els 40 anys els Ajuntaments de Girona, Oliana, Esterri d'Àneu, L'Escala i La Sènia organitzen o donen suport a actes acadèmics on s’analitzarà la repercussió de La Marxa de la Llibertat. Uns actes que posaran els seu punt i final el proper 10 de setembre al Monestir de Poblet.
Les marxes van ser prohibides pel Ministeri de Governació, que en aquell moment estava dirigit per Manuel Fraga. Els organitzadors van decidir desobeir la prohibició. La policia va detenir 150 participants durant els dos primers dies de la marxa. 123 d’ells van ser empresonats. Unes 300 persones van aconseguir concloure la marxa i van arribar al final del recorregut el 12 de setembre. Aquest fets van ser enregistrats en el cas de l'Escala i ahir, igual que el dia de la inauguració de l'exposició va mostrat-se els fragments del vídeo.
Després de la visualització dels audiovisuals, va iniciar-se la taula rodona on van plantejar-se preguntes i van començar un debat tot analitzant les actuacions prèvies a la marxa, el desenvolupament de l'inici de les mobilitzacions, les represàlies i els rècords històrics d'aquell dia.