Publicitat
Publicitat

El grup Djebel Semmama porta la sal, la música i la dansa de Tunísia a la Festa de la Sal

La 26a Festa de La Sal ha tingut com a convidats el grup Djebel Semmama de Tunísia. S'han sumat a la Festa amb l'ofrena de sal, la música i les danses pròpies. Un llibre i un  DVD editats per l'ocasió han fet de testimoni del patrimoni d'aquest poble del Nord d'Àfrica. La Festa de la Sal segueix el seu camí per ser declarada Patrimoni Cultural de la UNESCO, uns tràmits que han estat acceptats per la Generalitat.  

La Festa de la Sal de l'Escala arriba al 26è any del seu recorregut en plena forma i resseguint el camí per a ser declarada Patrimoni Cultural per la UNESCO. Aquest recorregut era el fil del primer acte que inaugurava l'edició d'enguany, l'exposició fotogràfica "Festa de la Sal,. La Memòria de la Gent del Mar. Camí de la UNESCO" a la Casa del Gavià on a través de diferents plafons i fotografies s'explicava l'essència d'aquesta festa. 

En aquesta inauguració prenien la paraula Josep Bofill, alcalde de l'Escala, Josep Lluis Sureda, patró major de la Confraria de Pescadors de l'Escala i Lourdes Boix, directora del Museu de l'Escala i coordinadora de La Festa de la Sal. Tots ells destacaven el valor patrimonial de la Festa i la implicació del poble de l'Escala per donar a conèixer el seu patrimoni. 

Dissabte es va fer la presentació oficial del país i la cultura convidada, el Grup  Djebel Semmama de Tunísia. L'Alfolí de la Sal va acollir aquest acte conjunt entre l'Escala i els representants tunisians, on l'Ambaixadora de Tunísia a Madrid, Fatima Omrami,  destacava sobretot que Tunísia i Espanya són països molt propers, cultures mediterrànies amb uns nexes d'unió culturals, lingüístics, socials i gastronòmics molt importants.

Amb la sal i la salaó com a vincle més important en la cultura del mar i la pesca +

En aquest acte de l'Alfolí es va fer la presentació del Llibre Djebel Semamma, La Festa dels Pastors de Tunísia i del vídeo que l'acompanyava. Adnen Helali, director del centre cultural, era l'encarregat de fer aquesta presentació d'aquest grup de danses i músiques nord-africà. Es presentaven com un grup sorgit de la resistència pacífica i cultural en un context social de conflicte. 

Per ells, és molt important poder venir a l'Escala per poder compartir les seves músiques i cultura 

l'Esplanada de la Punta i ja en horari de tarda va ser el moment on es va fer la tradicional ofrena de sal per part del país i cultura convidats. Un acte que sempre és molt emotiu i simbolitza l'agermanament de cultures amb el denominador comú de la sal. 

Després d'aquest acte més protocolari, l'agermanament entre les dues cultures va pendre un caire totalment festiu i musical. Era el moment de l'intercanvi de danses i musiques entre el grup Djebel Semamma , el Grup de Danses La Farandola de l'Escala i el Grup Tres de Ronda. 

El ritme nord-africà es va encomanar al públic, que va xalar de valent amb la demostració d'una música i unes danses vingudes de l'altre riba del Mediterrani. 

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar