Publicitat
Publicitat

Els comerciants i els negrers tanquen les JCEE

Les JCEE, tanquen l'edició 2023 amb la presentació del número 106 del Full d'història local. Aquest any dedicat els comerciants i els negrers escalencs a Cuba. Una tasca d'investigació que tindrà continuïtat el 2024 amb un simposi dedicat aquest tema.

Les XIV Jornades del Centre d'Estudis Escalencs enguany dedicades a la navegació i el comerç marítim, tancaven portes amb la conferència 'Comerciants i negrers escalencs a Cuba 1840 - 1886' i la presentació del full d'història local número 106, que porta el mateix títol. I amb el que s'iniciarà un projecte interessant a partir el 2024, on s'ampliarà la informació amb simposis i exposicions.

Entre els segles XVI i XIX, les potències europees van practicar un comerç triangular molt lucratiu que consistia a intercanviar mercaderies per esclaus a Àfrica i transportar-los en condicions infrahumanes a les colònies americanes. Alguns patrons de comerç de cabotatge de l'Escala no van ser aliens a aquest tràfic, Pere Manegat i Sellés va ser un d'ells. Al llarg de les seves expedicions, hauria transportat més de dos mil esclaus, aconseguint acumular una gran fortuna i convertint-se en armador de vaixells mercants dedicats al tràfic d'humans.

Aproximadament uns 500 escalencs van emigrar al llarg del segle XIX aquells indrets,la majoria a Guanabacoa, l'Havana. Aquesta informació i molts altres detalls, són els que es van explicar a la conferència de Jesús Faig Sureda, qui ha recopilat moltes dades dels comerciants, negrers i escalencs a Cuba gràcies a un autèntic tresor, les cartes personals de Rafel Sureda Saguer, escalenca que va fer fortuna a l'Havana i que és el besavi de la seva dona.

Igual que en altres indrets de Catalunya, la tornada dels indians de Cuba a l'Escala va donar un nou impuls al municipi. Josep Serrats, va construir la Vil·la Carolina, avui més coneguda com l'Hotel Voramar. Diego Puig va tornar el 1847 i va edificar una casa que donava a dos carrers, el de la Torre i el del Port, la casa es va conèixer com Ca la Sarita de Cuba perquè el 1892 la seva neta va tornar de Cienfuegos a l'Escala. I també es recorda la casa de l'indià on Can Rafaelito al carrer Major, l'actual Enric Serra, un edifici amb pintures indianes, mobles isabelins, terrats i que donava també a dos carrers. La conferència sencera es podrà seguir l'últim dimecres del mes de juny per Canal 10 Empordà.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar