Publicitat
Publicitat

La fred i la tramuntana tornen a l'Escala

L'Episodi de tramuntana que va començar dijous passat es pot allargar ben bé fins passat el cap de setmana.  Feia  5 anys, des del Febrer de 2018, que la fred i el vent no ens visitaven tants dies consecutius.  

Els darrers mesos i anys ha estat notícia l'absència de tramuntana, deixant uns hiverns molt plàcids i anticiclònics. Aquest l'havíem començat de la mateixa manera, però l'arribada d'un front fred la setmana passada va obrir les portes a un canvi radical d'escenari. 

Divendres va entrar amb força la tramuntana i encara no ha parat. Les ratxes han superat els 90km/h a l'Escala i més de 100km/h a les parts més altes del Montgrí. L'episodi  que va començar el cap de setmana i encara es manté, ha vingut acompanyat de temperatures de ple hivern, sobretot al centre del dia. Des divendres que no s'ha passat dels 10ºC, encara que de nits la mateixa tramuntana ha impedit que glacés.

.  

Per trobar un episodi de fred i tramuntana com aquests ens hauríem de remuntar al febrer de 2018, quan la tramuntana va bufar 10 dies consecutius, va arribar a glaçar arran de mar i fins i tot va arribar a nevar minsament. En aquesta ocasió la neu s'ha quedat a cotes més altes, però hem pogut veure Les Alberes ben nevades i aquest dimecres s'ha vist alguna volva voleiar a l'Escala i pobles propers. 

Hem de tenir clar que aquesta situació meteorològica és prou típica per les dates i el realment destacat era que per trobar tramuntanes tant llargues i fredes ens haguéssim de remuntar a un lustre. La tramuntana es vol mantenir fins gairebé el final de gener i la fred tampoc vol afluixar, amb previsió que la matinada de dijous sigui la més freda fins ara. 

Per saber-ne més sobre tramuntana i l'estrany comportament que ha tingut els darrers anys, hi ha programada una conferència aquest proper dissabte a les 12h a l'Alfolí de La Sal. En Sergi Corral en serà el ponent i en el mateix acte farà la donació de l'arxiu de dades climàtiques de l'Escala al Arxiu Municipal. 

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar