Publicitat
Publicitat

2022, un any de récords a l'Escala

El passat 2022 ha estat l'any més càlid registrat fins ara a l'Escala i també l'any amb menys tramuntana. La temperatura s'ha situat 1,3ºC per sobre de la mitjana  i només hem enregistrat 41 dies de tramuntana en tot l'any. 

Està en boca de tothom que encara no ha fet fred, que no plou i que no fa tramuntana. Són tres de les senyals que demostren que portem una temporada on la meteorologia sembla estar del tot aturada, establerta en un oasi de calma i poc moviment. 

Les dades recollides al llarg del 2022 a l'Escala demostren aquesta sensació i ens diuen que l'any passat ha estat l'any més càlid registrat fins el moment a l'Escala, un tret comú amb molts altres observatoris de Catalunya i que constata la tendència a l'alça de la temperatura als darrers anys i dècades. A nivell Català, el Servei Meteorològic ce Catalunya ha conclòs que la temperatura mitjana anual s'ha situat 2,5ºC per sobre del període climàtic de referencia de 1961 a 1990. 

La temperatura mitjana en tot l'any a l'Escala s'ha situat en 17,3ºC, gairebé 1,5ºC per sobre de l'habitual. Aquesta anomalia ha estat constant tot l'any i els mesos de Maig, Juliol i Octubre s'han situat com els més càlids observats fins ara. Destaquen les onades de calor entre el maig i l'Agost, però també els periodes de bonança de Gener, Febrer i Desembre.

No només la temperatura de l'aire ha batut récords, la temperatura del mar també ha superat tots els registres vistos fins ara. A principis d'Agost es van assolir els 27,4ºC i la mitjana de tot l'any s'ha quedat en 18,3ºC en superfície, un valor mai vist fins ara. En aquest cas són les dades de l'Estartit, recollides per en Josep Pascual , les que ens testimonien aquests registres històrics.

El segon récord que ens deixa l'any que acabem de passar té com a protagonista la tramuntana. El podríem anomenar com l'any sense tramuntana, i es que només s'han enregistrat 41 des de tramuntana en tot l'any, lluny de les xifres de finals dels anys 90 i principis dels dos mil, quan en un any en podriem tenir uns 110. Aquesta tendència és segurament la més sorprenent dels darrers anys en el nostre clima i posa en evidència un probable canvi de circulació atmosfèrica a la nostre zona, on podríem dir que la posició de les altes i baixes pressions s'ha vist alterada, desactivant el motor d ela tarmuntana. 

Aquest any tambvé l'hem començat ben eixut i sense la fred tant típica d'hivern, hem pogut veure el Canigó sense gota de neu i molts dies de calmes a mar. Sembla però, que aquesta setmana ens portarà un retorn a l'hivern, amb una típica entrada d'aire fred i alguns dies de tramuntana. El més preocupant es que de moment no es veu cap episodi de llevant ni de plujes, un altre dels actors que porta temps sense aparèixer al nostre escenari meteorològic. 

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar