Publicitat
Publicitat

Conversa literària Binebine & Forcano al Portalblau

L'escriptor marroquí Mahi Binebine va visitar l'Escala i va ser el protagonista de la conversa literària proposada des del Festival Portalblau. El seu traductor al català, el poeta Manuel Forcano va ser l'encarregat d'entrevistar-lo i desgranar l'obra i la filosofia de Binebine.

El Festival Portalblau obria aquesta cap de setmana les portes a un altre art, en aquest cas a la literatura. Per això es va suggerir la conversa literària entre l'escriptor, pintor i escultor marroquí Mahi Binebine i Manuel Forcano, poeta i traductor al català de l'obra de Binebine. Un acte amb el suport del Festival Mot, que ja s'havia de portar a terme l'any passat, però que finalment va ser impossible per culpa de la pandèmia.

 

Una conversa, una entrevista que va iniciar amb la presentació de l'autor de 'El carrer del perdó', home polifacètic que va estudiar matemàtiques i després de vuit anys dedicat al món de l'educació va saltar a la literatura i l'art aconseguint convertir-se en un dels més prestigiosos novel·listes marroquins actuals. La seva obra literària reflecteix els problemes socials més greus que afecten el seu país i la seva cultura. Binebine utilitza el seu art per denunciar les màfies, l'islamisme violent, la discriminació a les dones o la repressió política. Una de les obres més destacades és 'Las estrellas de Sidi Moume' on relata el fet real de 14 joves que van provocar una massacre a Casablanca. I és que al Marroc el terrorisme el veuen llunyà.

 

Un llibre que l'any 2012 es va convertir amb pel·lícula a casa nostra va arribar amb el nom de 'Los caballos de Dios', film premiat allà on es va presentar i amb el qual Nabil Ayouch el director i Mahi Binebine van recollir molts diners. Diners invertits en centres per a joves per respondre amb cultura als islamistes. 

Manuel Forcano va aprofitar l'acte també per preguntar altres temes punyents del país com per exemple la figura de la dona, el poder polític, la prostitució, la poligàmia o la seguretat. A més també es va parlar de l'última novel·la de Mahi Binebine, que segurament es titularà 'Com dues gotes d'aigua'.

La conversa es podrà seguir íntegrament per Canal 10 Empordà aquest dimecres dia 27 a partir de les nou del vespre.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar