Publicitat
Publicitat

Campanya pel reciclatge de la fracció orgànica

L'Ajuntament engega una campanya per fomentar el reciclatge de la fracció orgànica, que s'ha posat en marxa aquest any a tot el municipi. La fracció orgànica representa un 42% del pes de tots els residus generats en un domicipi tipus. A l'Escala no s'arriba, fins ara, ni a un 1%.

L'Escala ha posat en marxa aquesta primavera el desplegament de la recollida selectiva de residus orgànics al conjunt del municipi. S'han distribuit uns 200 contenidors marrons a tots els punts on ja hi havia bateries de reciclatge d'envasos, vidre i paper-cartró. Al nucli antic també s'han habilitat alguns dels contenidors soterrats per a la recollida d'orgànica. Coincidint amb aquest desplegament s'ha iniciat una campanya de conscienciació per fomentar el reciclatge, que va començar ahir amb una xerrada molt concorreguda a la sala d'actes municipal.

Els escalencs separem actualment prop del 50% dels nostres residus, per sobre de la mitjana catalana, però lluny encara del 75% que marquen les directives europees que s'ha de complir de cara al 2025. Amb el desplegament dels contenidors de recollida selectiva d'orgànica s'espera fer un gran salt endavant els propers anys, tenint en compte que fins ara només es separava un 0,5% d'aquest residu. I és que només es recollida al barri del Pedró i al Camp dels Pilans. En aquest sentit, cal tenir en compte que l'orgància representa un 42% del pes del conjunt de residus que es generen en un domicili tipus. 

 Al contenidor d'orgànica només s'hi han de dipositar restes de menjar, closques d'ou, de marisc i de fruita seca, marro de cafè i restes d'infusions, tovallons de paper i paper de cuina brut de menjar, taps de suro, llumins, escuradents, serradures i flors seques. A la xerrada d'ahir es va acabar amb un diàleg molt participatiu per part de la quarentena de persones que hi va assistir.

Es va posar especial èmfasi en recordar que cal utilitzar bosses compostables, no pas de plàsitc. I en la importància de fer la separació correctament, per evitar penalitzacions al municipi des de l'abocador comarcal, el que repercutiria en un encariment del servei. La correcta separació possibilita reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, evitar la contaminació del medi natural, estalviar costos de tractament, crear llocs de treball vinculats al reciclatge i obtenir compost com a resultat del reciclatge de l'orgànica.

Tots els assistents a la xerrada van poder endur-se un cubell individual per a la gestió de l'orgànica domèstica. Totes aquelles persones que paguen la taxa d'escombraries al municipi també en poden recollir un gratuïtament a l'OAC, senzillament identificant-se amb el DNI.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar