Publicitat
Publicitat

El govern espanyol vol suprimir els jutges de pau a Catalunya

Els jutges de pau, en perill per una llei de l'Estat que preveu eliminar aquesta figura i substituir els jutjats de pau per oficines de justícia. A Catalunya la figura del jutge de pau està molt arrelada i el Departament de Justícia vol blindar-ne l'existència. Avui coneixem l'opinió de Narcís Prat, jutge de pau de l'Escala.

Els jutjats de pau constitueixen l'estructura judicial més àmplia de Catalunya i les seves competències són de l'àmbit civil: s'ocupen de moltes de les comunicacions judicials, porten el registre civil i fan de mediadors per evitar que alguns casos arribin a judici. Actualment, 898 dels 947 municipis del país tenen un jutge de pau, l'Escala és un d'ells. Un càrrec que ocupa el doctor Narcís Prat des del novembre de 2020 i ara veu com una llei de l'Estat pot fer desaparèixer aquest organisme i acabar amb la justícia de proximitat. El projecte de llei preveu substituir els jutjats de pau per oficines de justícia a cada municipi. Tindrien una cartera de serveis més àmplia, que inclouria el Registre Civil, i serien gestionades per funcionaris. El jutge de Pau de l'Escala, Narcís Prat està decebut davant aquests canvis. 

Des de l'Escala no s'entén aquesta reforma, ja que els jutges de pau són persones del municipi, la majoria jubilades i que reben una petita compensació econòmica per la seva feina. A canvi alliberen els jutjats de tràmits bàsics i de poc recorregut, que es poden solucionar des del mateix municipi.

Segons el projecte espanyol, les comunicacions judicials es reduiran dràsticament amb la digitalització de l'administració i els conflictes de no més de 90 euros són estadísticament residuals segons ells. La feina d'un jutge de pau és voluntària i la fa a banda de la seva professió a canvi d'una petita retribució simbòlica que abona el Ministeri de Justícia. El jutge de pau és elegit pel ple municipal de cada poble per a un mandat de quatre anys.

Una trentena de jutges de pau de les comarques gironines van reunir-se dilluns amb la consellera de justícia per unir-se davant la proposta de supressió d'aquesta figura que està treballant el Ministeri de Justícia. Narcís Prat,no va assistir aquesta torbada on és va apostar per introduir una esmena a la llei estatal que blindi els jutges de pau i n’eviti la desaparició

L'Associació Catalana en Pro de la Justícia, que aplega sis centenars de jutges de pau, és molt crítica amb el projecte governamental. A més dubten que les noves oficines de mediació, donin les eines i els recursos necessaris per fer front a les despeses que implicaran les seves creacions sobretot a municipis petits. 

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar