Publicitat
Publicitat

Conferència sobre la Pesta del segle XVII

L'epidèmia de pesta de mitjans segle XVII al comtat d'Empúries, vista des de la sortida de la pandèmia de Covid, protagonitza l'última conferència de les jornades del Centre d'Estudis Escalencs. Una iniciativa del Centre d'Estudis Escalencs amb la voluntat de defensar el patrimoni, la recerca i la investigació.

Catalunya va patir a mitjans del segle disset una important epidèmia de pesta, la més important patida des de la pesta negra del segle catorze. Va coincidir amb un període convuls de guerres, males collites i penúries generalitzades. Provinent del sud, del regne de València, aquesta epidèmia es va expandir ràpidament per tot el territori, va tenir un impacte desigual provocant la mortaldat d'entre un 10 i un 15% en moltes poblacions, amb pics que arribaven fins a un 25% en els indrets més afectats.El seu impacte i com es va afrontar al conjunt del comtat d'Empúries va ser el fil conductor de la conferència de clausura de les tretzenes jornades del Centre d'Estudis Escalencs. Va ser protagonitzada per l'historiador i professor d'història Josep Colls.

Era la conferència de clausura de les tretzenes Jornades del Centre d'Estudis Escalencs que enguany arrencaven el 3 d'abril amb la presentació del llibre sobre els Maranges, fruit de la investigació de Rafel Bruguera i seguia amb la de l'arqueòleg Eudald Carbonell, un dels artífexs del Museu de l'Evolució Humana, fruit de més de trenta anys d'investigacions a Atapuerca (Burgos) i que va comptar tmabé amb una nova edició del taller de reconstrucció de parets de pedra seca a Vilanera i Les Corts. Jornades plantejades des dels seus inicis com una reivindicació del patrimoni local, la recerca i la investigació. Lurdes Boix, directora del Museu de l'Escala comentava que han estat unes jornades molt satisfactòries.

Per a Lurdes Boix, però, el fil conductor més important d'aquestes jornades és la reivindicació de la memòria històrica.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar