Publicitat
Publicitat

Un pressupost de 30 milions d'euros amb 15 dels 17 vots favorables.

El ple aprova el pressupost més expansiu amb el vot de 15 dels 17 regidors. La despesa ordinària s'incrementa un 3,5% respecte l'any passat i les inversions previstes superen els nou milions d'euros. Pel que fa als ingressos, es manté la contenció i els principals impostos i taxes continuen congelats.

El d'ahir va ser el ple de pressupostos més plàcid de les últimes dècades. I és que, posats a fer números, el pressupost va obtenir el vot favorable del 88% dels regidors. Només el regidor de Gent de l'Escala i el d'En Comú l'Escala van votar-hi en contra.El projecte que ja vam comentar a l'informatiu s'enfila fins a pràcticament 30 milions d'euros, entre pressupost ordinari, de 20,3 milions, i inversions previstes, de 9,3 milions.La baixa ràtio d'endeutament que té actualment el consistori escalenc, de menys del 3,5% i l'eliminació de les restriccions imposades per l'estat fins l'any passat, han permès bastir un pressupost expansiu en què l'equip de govern ha sumat dos companys de viatge, ERC i Junts.

Les principals inversions compreses en el pressupost 2022 són la urbanització del barri dels emperadors (3,6 milions d'euros), la millora del passeig Lluís Albert (1,6 milions) i l'ampliació de l'aparcament de plaça Catalunya (1,6 milions), a més de mantenir l'esforç en asfaltat de carrers, les millores a l'entorn de l'església, en la senyalització d'aparcaments, en enllumenat públic, una seu social al camp de futbol, així com en línies estratègiques com projectes per a la transició energètica, en carrils bici o en millores per a l'accessibilitat al municipi.

En l'àmbit d'atenció a les persones i promoció econòmica, la regidora Marta Rodeja va fer especial incís en l'aposta per al lideratge en turisme de qualitat.

Novetats d'aquest pressupost són la creació d'una oficina d'atenció a la gent gran o l'increment d'aportacions en àrees com l'educació, la joventut o la cultura i el patrimoni, amb un reforç a les aportacions que es fan a entitats i associacions del municipi. La partida per aquest últim concepte supera  el milió d'euros, incrementant-se un 9,8% respecte l'any passat.Des de l'oposició, posicionaments ben diversos. Des d'ERC, es va voler destacar especialment els punts d'encontre i l'aposta per la via de l'acord.

En una línia semblant va parlar el regidor de Junts, Vishal Shahany, que també va votar a favor del pressupost valorant els gestos envers la cohesió social, l'equitat i els reptes de futur.

Les crítiques al pressupost es van fer esperar fins al torn de paraules dels dos grups d'un sol regidor. Carles Carlà, de Gent de l'Escala, va carregar contra l'equip de govern acusant-lo de no ser capaç d'arreglar els problemes de l'Escala i Albert Pons, va denunciar, en la intervenció més extensa del ple, que darrera una proposta aparentment coherent respecte els últims pressupostos l'equip de govern no els compleix perquè any, rere any, s'executa una part insignificant de partides socials.

El debat en sí el va cloure l'alcalde, reiterant la importància de l'àmplia majoria amb què es va aprovar el pressupost 2022.

Just abans del pressupost s'havien aprovat les ordenances fiscals. La proposta consistia en diverses modificacions i taxes noves que s'incorporaven, però mantenint la política de contenció aplicada els últims anys consistent en mantenir els principals Impostos i taxes congelats, sense increment.

Al ple d'ahir es van aprovar altres punts de consideració com les bonificacions per ocupació de via pública, una modificació de crèdit per a fer possible la reforma de la Casa del Mar o la renovació del síndic de greuges, que comentarem amb detall a l'informatiu de demà.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar