Publicitat
Publicitat

Les nanses i els pescadors, nova exposició temporal al MASLE

El Museu de l'Anxova i de la Sal, acull fins al 21 de febrer l'exposició 'Nanses i pescadors'. Una àmplia mostra amb nanses de tot Catalunya, on el visitant coneix l'ofici i com elaborar aquestes peces.

 El MASLE va inaugurar l'exposició temporal 'Nanses i pescadors' un mostra que recull les diferents variants de nanses fetes amb la tècnica del teixit triangular i elaborades al litoral mediterrani català. El visitant, mitjançant diferents plafons, fotografies i peces podrà conèixer i tocar els diferents materials naturals utilitzats per la seva creació, entendre per a quin tipus d'espècie estava concebuda cada nansa i conèixer els testimonis dels qui les feien.

 

Aquesta mostra neix de la recopilació i classificació duta a terme per Josep Mercader, cisteller de Torroella de Montgrí. Qui encuriosit pel tema, va engegar una recerca per parlar amb pescadors artesana d'arreu del país per poder documentar i classificar la creació dels diferents estils de nanses. 

 

La mostra que ja fa un temps que corre per diversos museus, és viva, ja que cada cop es nodreix de més informació, plafons, fotografies i peces. Precisament a l'Escala hi ha una zona nova dedicada a les nanses i nansaires del municipi amb l'exposició de diferents nanses i jombines del fons del museu, fotografies de persones vinculades a les nanses de l'Escala, així com un audiovisual de l'any 1992 on l'escalenc Mariano Callol enllesteix una nansa davant d'una de les barraques de la Creu. 

 

La nansa és un tipus d'ormeig de pesca que funciona com a trampa. La seva forma permet atrapar i no deixar sortir diferents tipus de peix. Es tracta d'un tipus de pesca molt amable amb el medi ambient, per això sembla que es vol reincorporar a certes zones del mediterrani per així deixar descansar el mar i les seves espècies. 

Està previst que el pròxim 18 de setembre, en el marc de la Festa de la Sal, es presenti el catàleg de l'exposició que donarà inici a la nova col·lecció Els oficis de la Festa de la Sal, editat per l'Ajuntament de l'Escala.

Tots els interessats en gaudir de l'exposició ho poden fer fins al 21 de febrer a l'horari habitual del Museu de l'anxova i de la sal.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar