Publicitat
Publicitat

Celebració dels 125 anys de l'enllumenat elèctric de l'Escala

Dediquen el tercer volum de la col·lecció Viu el Patrimoni de l'Escala al molí de Sant Vicenç, commemorant els 125 anys de l'arribada de l'electricitat a l'Escala. El molí conserva bona part de la sala de les moles, que podria restaurar-se per fer-la visitable en un futur no massa llunyà.

El 29 d'octubre de 1895 l'Escala es convertia en el primer poble de l'Empordà i un dels primers de Catalunya en estrenar l'enllumenat elèctric. Va ser possible gràcies a la instal·lació d'una central elèctrica al Molí de Sant Vicenç, aleshores propietat del marquès de Dou. s'havia previst fer una commemoració de l'efemèrides el mes d'octubre passat, però es va ajornar a causa de la pandèmia. La celebració s'ha fet, finalment, aquest cap de setmana passat amb una visita guiada a l'entorn de l'edifici i presentació del llibre dedicat al molí.La visita guiada va recorrer els punts d'interès principals de l'entorn del molí, començant al llevant del molí, al punt de confluència entre el rec Cinyana i el rec del Molí després d'haver passat per l'interior del molí. Part de les explicacions van passar també pel pont per sobre el Cinyana, la bassa del molí i acabant a l'interior de la sala de les moles. Acabada la visita, es va fer la presentació del llibre "El Molí de Sant Vicenç", a partir de la intensa recerca feta per l'equip del Museu de l'Escala. És el tercer volum de la col·lecció Viu el Patrimoni de l'Escala, després del dedicat al cementiri mariner i el que es va fer sobre el nucli de Cinclaus.A la presentació, Ramon Ripoll, arquitecte i membre de l'equip de redacció, va descatar la importància de publicacions com aquesta a l'hora de relligar passat i present.

En l'actualitat, bona part del molí està dedicat a restaurant i hotel, si bé s'ha conservat intacta la sala de les moles. Jordi Jacas, actual propietari, va parlar de la corresponsabilitat a l'hora de fer possible la preservació del patrimoni local.

El llibre fa un repàs històric als molins fariners i arrossers que hi ha hagut a l'Escala, repassa el conflicte entre nobles per a la construcció del molí de Sant Vicenç al segle XVIII. l'arquitectura de l'aigua, ponts, cadirats i paisatge de ribera, memòria oral ie l lèxic específic de molins. El treball inclou plànols inèdits trobats a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i de l'Arxiu-Biblioteca Alòs Dou, allò que en l'argot arxiver és qualificat d'autèntiques "perles".

El llibre ha estat editat per l'Ajuntament de l'Escala. L'alcalde, present a l'acte del dissabte, parlava de descoberta i de voluntat de fer extensiva a tothom aquesta informació patrimonial que conté el molí. De cara al futur, deia, s'ha de trobar l'encaix i col·laboració público-privada per a fer-ho possible.

L'acte estava inclòs dins les dotzenes jornades del Centre d'Estudis Escalencs, que culminaven precisament amb aquesta presentació.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar