Publicitat
Publicitat

El PSC guanya les eleccions, a l'Escala s'imposa JxC

El PSC guanya les eleccions al parlament però empata a diputats amb ERC. L'independentisme suma 74 diputats i supera per primera vegada la majoria absoluta. Ciutadans perd 30 diputats i VOX entra amb força amb 11 diputats. La participació cau un 25% i la pandèmia obliga a aplicar estrictes mesures de seguretat i higiene.

L'endemà de qualsevol procés electoral és el moment de les anàlisis. En aquesta ocasió eren eleccions al Parlament. Repassarem partit a partit com en llegeixen els resultats els seus portaveus. Primer, però, n'escoltem el comentari general que en feia aquest matí l'alcalde, Víctor Puga:

Repassant els resultats, partit a partit, el PSC a ser la força més votada. Amb un 23% dels vots, obté 33 diputats, 16 més que ara fa quatre anys. Tres d'aquests diputats els guanya a Girona. Per a Rafel Bruguera, l'únic diputat gironí aquest últim mandat, el resultat és històric perquè és el primer cop que el PSC guanya en diputats i en vots.

Però la pregunta a partir d'ara és qui podrà governar? Per a Bruguera hi ha dues úniques opcioins:

A l'Escala, amb 445 vots són la 3a força, després de Junts i ERC.

Esquerra Republicana obté 33 diputats, un més dels que tenia fins ara i supera per primer cop Junts per Catalunya, el seu actual soci de govern. Quatre d'aquests diputats els guanya a la demarcació de Girona. A l'Escala, amb 665 vots, manté un 21,6% dels vots un punt per sobre ara fa quatre anys, tot i que amb la baixa participació es deixa quasi 300 vots pel camí. La portaveu del partit a l'Escala valora especialment l'alt percentatge de vot independentista obtingut a l'Escala i lamenta la poca participació. 

Pel que fa a nivell nacional, Etna Estrems considera que ERC és l'única força en disposició d'obtenir la presidència del govern de la Generalitat.

Junts per Catalunya, la formació de Carles Puigdemont, amb Laura Borràs de presidenciable, iguala els 32 diputats que tenia fins ara, però difícilment mantindrà la presidència, donat que és superada per ERC, amb qui podria mantenir la configuració de govern actual, canviant qui n'assumeix la presidència. D'aquests 32 diputats, set els obté a Girona, on sí que és, de llarg, la força més votada. A l'Escala també és la força més votada, amb 987 vots, un 32% dels emesos.

Per a Salvador Simón, ara s'obre un període per a, junts, governar el país.

La irrupció més sonora al nou parlament serà la de la formació d'ultradreta VOX, que obté 11 diputats erigint-se com a quarta força més votada. Un d'aquests diputats és de la demarcació de Girona. A l'Escala, obté 227 vots, un 7.38% dels emesos.Cinquena força és la CUP, amb nou diputats, cinc més dels que tenia fins ara, dos d'ells els obté per Girona. A l'Escala rep 286 vots, un 9,3%.En Comú Podem es queda amb els 8 diputats que tenia aquesta última legislatura, cap a la demarcació de Girona. A l'Escala obté 142 vots, un 4,6%, en franc retrocés respecte fa quatre anys, quan n'havia rebut 269 (un 5,75%).Albert Pons, regidor a l'Ajuntament de l'Escala i membre de la candidatura gironina dels comuns considera que la seva formació ha estat víctima d'una dinàmica de blocs.

A nivell de governabilitat, Pons veu difícil poder tirar endavant el govern català progressista que proposava la seva formació. I veu el futur amb pessimisme.

Ciutadans és el nom del partit que pateix la davallada més acusada, deixant-se pel camí 30 dels 36 diputats amb els quals l'any 2017 va ser la primera força parlamentària. Amb només un 5,6% dels vots passa a una residual setena posició. A l'Escala recull 86 vots, un 2,8% del total. Una autèntica ensulsiada, si tenim en compte que fa quatre anys va ratllar el miler de vots.Tampoc aixeca el cap el PP, última força que aconsegueix representació al parlament. Amb un 3,8% dels vots manté tres únics diputats, un menys dels que tenia fins ara. La número dos de la candidatura a la demarcació de Girona era l'escalenca Eva Trias que, ni a l'Escala va aconseguir que el PP aixequés el cap.

Amb tot, Trias posa en valor el canvi de discurs que ha fet el PP envers Catalunya.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar