Publicitat
Publicitat

Dia Internacional dels arxius

Avui es celebra el dia internacional dels arxius. Amb el lema "Persones, vides, arxius" enguany vol posar èmfasi en els qui els utilizen o hi aporten documents. L'arxiu de l'Escala fa pública la donació que Salomó Marquès ha fet de la documentació que li va servir per a elaborar el llibre "L'Escala, un planter de mestres".

Amb el Dia Internacional dels Arxius, els arxius catalans s'han unit per proposar una jornada diferent amb l'objectiu de fer protagonista els usuaris i les usuàries mitjantçant una campanya virtual que vol mostrar la cara més personal dels arxius. Al llarg de la jornada s'han anat penjant uns muntatges de vídeo per mostrar la cara més humana dels arxius. És el cas de l'escalenc Salomó Marquès, catedràtic d'història de l'educació a la Universitat de Girona, que ha fet donació a l'arxiu de l'Escala de la documentació històrica recollida durant l'elaboració del llibre "L'Escala, un planter de mestres" on resseguia la història de més d'una trentena d'escalenques i escalencs que durant el primer terç del segle passat es van dedicar al magisteri. En un vídeo autogravat a casa, el mateix Marquès explica la donació.

L'arxiu històric de l'Escala es va inaugurar l'any 1992. Des d'aquell any, la seva directora és Lurdes Boix, que ja havia començat a treballar-hi quatre anys abans, posant molt d'emfasi en la recuperació de documentació però també de la memòria oral. I recorda perfectament la primera donació que va rebre l'arxiu, l'any 1989.

Aquest és el primer cop que l'arxiu de l'Escala participa activament al Dia Internacional dels Museus. Per al regidor de cultura de l'Ajuntament, la commemoració d'aquest dia té sentit per posar en valor la tasca de la recuperació de la memòria històrica del nostre entorn. 

 

El Dia Internacional dels arxiu d'aquest any té un sentit especial havent coincidit amb l'any de la pandèmia de Covid-19, el que ha accelerat l'adaptació dels serveis propis al format digital o telemàtic.

En la tasca de conservació de documentació històrica o que pot arribar a ser històrica, l'arxiu ha fet recentment una crida a la població perquè aportin documentació sobre la Covid-19, ja siguin documents escrits o audiovisuals, amb el lema "Arxivem la Covid 19. Memòries d'una pandèmia". A dia d'avui ja ha rebut vint-i-cinc donacions.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar