Publicitat
Publicitat

El Ple demana la declaració de 2020 Any Xaxu

El ple municipal aprova per unanimitat demanar a la Generalitat que declari l'any 2020 any Xaxu. L'any vinent es compleixen 150 anys del naixement del músic i compositor de sardanes més emblemàtic de l'Escala. 

El 14 de gener de l'any vinent es compliran 150 anys del naixement de Josep Vicens i Juli, més conegut pel motiu de l'Avi Xaxu. Emblema de les sardanes més airoses i balladores, seus són títols tant significatius com "Bona Festa", "La Roca del Cargol", "Carícies", "La segadora" o "Les noies de la costa". L'efemèrides no ha passat per alt a l'agrupació sardanista de l'Escala, que ha proposat a l'Ajuntament que tramiti sol·licitut a la Generalitat perquè l'any vinent sigui declarat any Xaxu. El primer pas es feia ahir al vespre en sessió plenària. Per unanimitat es va prendre l'acord de fer arribar aquesta petició al govern de la Generalitat.

Tots els regidors assistents al ple van votar-hi a favor després d'una ronda de posicionaments on ERC va aprofitar el cas per demanar la dignificació de la plaça que duu el nom del compositor.

Per la seva banda, Gent de l'Escala, va voler destacar el valor de la tasca que es fa des de les entitats culturals del municipi, posant d'exemple l'Agrupació Avi Xaxu.

Va ser un tema de consens absolut. Responent els posicionaments dels grups sobre la qüestió, el regidor de cultura reconeixia la necessitat de reformar la plaça així com la importància de les entitats.

La sessió plenària d'ahir va acordar també la renovació dels membres de la Comissió de seguiment dels treballs de redacció del nou POUM. Una comissió presidida per l'alcalde, Víctor Puga, amb un representant de cada grup polític. Aquests seran Josep Bofill, regidor d'Urbanisme, per CP; Etna Estrems, per ERC; Robert Bosch, per Junts per l'Escala; Carles Carlà, per Gent de l'Escala i Albert Pons, per En Comú l'Escala. Només aquest últim va intervenir en aquesta qüestió per reclamar del govern que facilités tota la informació amb antelació suficient per poder ser estudiada a consciència.

VA ser un ple escuet, pràcticament de tràmit, de poc més de mitja hora de durada. A banda dels dos punts esmentats, només dos altres punts de contingut: un, la ratificació de l'acta de les operacions de delimitació entre els termes municipals de l'Escala i de Ventalló i la resolució contractual, amb motiu de baixa, d'un local del Viver d'Empreses del carrer Naintré.A l'apartat de precs i preguntes, el grups d'oposició van plantejar diferents inquietuds. Des d'ERC, per exemple, es demanava informació sobre el mal estat dels arbres del tram final de l'Avinguda Montgó; sobre si hi haurà mercat de Nadal i amb quin contingut; sobre quin balanç es feia del Punt Lila instal·lat a l'Escala durant els dies de Festa Major; sobre els reiterats talls de llum que pateix el municipi; i sobre si hi ha possibilitats de trobar un local per als voluntaris que cada any, fins 2017, feien el pessebre del CER.Per part de Gent de l'Escala, es va demanar si l'Ajuntament té prevista la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i es va reiterar la petició feta ja fa dos plens sobre el mal estat de la finca on hi havia hagut el restaurant La Palmera, molt degradada. Finalment, per part d'EnComú l'Escala es va demanar que l'Ajuntament fos receptiu a les necessitats d'uns alumnes de l'institut, que per necessitats especials, s'han de desplaçar cada dia a Figueres; i comentava també el que considera amenaces de l'empresa Endesa envers aquelles famílies que no paguen el rebut de la llum.Temes tots ells respostos pel govern. Els arguments d'uns i altres els podeu escoltar en l'enregistrament íntegre del ple que emetrem avui a les tres i a les vuit del vespre i que trobareu també al web radiolescala.cat .

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar