Publicitat
Publicitat

Mor Ramon Pujolboira

Mor a 71 anys el pintor Ramon Pujolboira, prolífic integrant del Grup 69 empordanès. Residia a Albons des de 1976, on hi tenia el seu estudi.

La mort inesperada del pintor Ramon Pujolboira ha commocionat el món de l'art alt-empordanès.Nascut a Barcelona l'any 1949, vivia i tenia el taller a Albons des de l'any 1976, on era molt estimat per a tothom i on fa ben poc va inaugurar un mural del Sant Sopar a l'absis de l'església del municipi.Dins la seva carrera artística, l'any 1984 es va convertir en un dels membres fundadors del Grup 69, juntament amb Ricard Ansón, Josep Ministral, Lluís Roura i Daniel Lleixà.Durant la seva trajectòria, immers de ple en la vida cultural empordanesa, ha participat en multitud de projectes, molts relacionats amb espais de caràcter religiós.En serien exemple, el mateix absis d'Albons, un fresc de 400 metres quadrats a l'església de sant Coloma de Farners o el timpà i la reixa de l'església de Sant Pere de Figueres, regidor per un amic personal, mossèn Josep Taberner, que dèia de Pujolboira, "en Ramon ha estat l'últim renaixentista. Un Leonardo Da Vinci modern. El Sant Sopar d'Albons és el Sant Sopar de Da Vinci amb colors i estètica empordanesa. Com un sopar a la fresca"Pujolboira també ha estat un divulgador, una persona que incentivava els joves, com és el cas del projecte 'L'art en positiu'.Entre les seves publicacions hi trobem  'Empordà, Somnis, Pintures', publicat l'any 1990, amb 100 il.lustracions en color, en una monografia que recull els seus darrers treballs, o el 2011 'Raluy',  un llibre antològic sobre el Circ Raluy

Pujolboira va passar per Europa, per exemple a París l'any 1968, on freqüentava diversos tallers per impregnar-se de les tendències de l'època.Al 1993 el Consell d'Europa el convidava a fer una exposició individual a Estrasburg, que també es va portar al Parlament Europeu.   Sens dubte Ramon Pujolboira ha deixat petjada aquí i on l'han conegut, a ell en el vessant més personal i a la seva obra.Aquest dimecres dia 22, de 9 a 10 del vespre, Canal 10 recordarà la figura de Pujolboira amb la re-emissió  del programa l'Imaginari, del que el pintor va ser protagonista, entrevistat per Milena LLop el novembre de 2005.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar