Publicitat
Publicitat

Taller de restauració de barques

L'Escala promou un taller de restauració d'embarcacions tradicionals. És supervisat per Drassanes Sala i al llarg de cinc sessions es treballarà en dues embarcacions donades al Museu de l'Anxova i de la Sal que seran utilitzades a la Festa de la Sal.

El taller de restauració d'embarcacions tradicionals és destinat als apassionats a la navegació tradicional. Al llarg dels cinc matins, els inscrits coneixeran les nocions bàsiques de la feina del mestre d'aixa, un ofici en franca recessió des de la popularització de la fibra i altres materials sintètics en la construcció dels cascos de les embarcacions. El taller es duu a terme en un espai cedit per la confraria de pescadors i és impartit per Xeve Sala, sisena generació d'una família de mestres d'aixa, de Drassanes Sala. La iniciativa ha sorgit del Museu de l'Anxova i de la Sal. Inicialment es volia optar a una subvenció del GALP (Grups d'Acció Local Pesquers), depenent de fons europeus. No es va aconseguir la subvenció, però l'Ajuntament es va prendre com a repte dur a terme el taller.

El taller es desenvolupa amb dues embarcacions velles donades al Museu de l'Anxova i de la Sal. I en cinc sessions, s'ha de poder conèixer totes les feines que implica una bona restauració.

Les embarcacions que es restauraran, propietat ara del Museu, sortiran cada mes de setembre a la Festa de la Sal, celebració candidata a ser considerada Patrimoni Immaterial de la UNESCO. 

Per a en Xeve Feliu, el taller l'omple d'orgull, però també de responsabilitat.

La confraria de pescadors de l'Escala s'ha implicat també en el taller, cedint l'espai on es duu a terme les sessions de treball.

Els inscrits al taller provenen de diferents indrets de l'entorn de l'Escala. En Ferran i en Martí vénen de Banyoles i de Torroella de Montgrí, respectivament.

El taller va començar el dissabte passat i s'allargarà fins el primer dissabte d'agost. Les inscripcions són encara obertes a noves incorporacions.

A l'Escala, afortunadament, perviu encara una empresa que manté els coneixements de l'ofici i de la qual n'han sortit al llarg de les últimes sis generacions desenes d'embarcacions aparellades amb els elements de navegació tradicional. Taller destinat a qui els apassioni la navegació tradicional i els treballs vinculats en construir i, sobretot, reparar i restaurar embarcacions de fusta com les què de sempre han solcat la nostra mar. Durant les cinc sessions en les què es desenvoluparà el taller es treballarà sobre bastiments de fusta que formen part del patrimoni marítim de l’Escala i que han d’esdevinir, un cop restaurats, protagonistes de les futures edicions de la Festa de la Sal de l’Escala, esdeveniment candidat a ser valorat com a Patrimoni Immaterial de l’Humanitat de l’UNESCO. Totes aquestes tasques estarien supervisades pels mestres d’aixa de Drassanes Sala.

TALLS:1- Josep Bofill. Molt positiu. Donar valor a una empresa i un ofici tradicional com el de mestre d'aixa (no va ser possible subv GALP, però l'Ajuntament sí que s'hi ha implicat).2- Xeve Feliu. Què es fa al taller en els 5 dissabtes.3- Xeve Feliu. Això és patrimoni marítim. 6a generació. I una mica de pressió.4- Roser Güell. Molt interessant. Espero que l'any vinent funcioni molt millor.5- Ferran/Martí. Dos inscrits, vinguts de Banyoles i de TdM6- Mariona Font. Dues barques donades al museu. Després, sortiran per la Festa de la Sal.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar