Publicitat
Publicitat

Víctor Puga guanya per majoria absoluta

Víctor Puga rep un aval a la seva gestió i guanya les eleccions municipals per majoria absoluta, amb 10 regidors. ERC passa a ser la segona força mantenint els 3 regidors que tenia fins ara i JXCAT s'enfonsa perdent la meitat dels regidors que tenia fins ara. També entren al ple Gent de l'Escala i En Comú, amb un regidor cadascun.

Les onzenes eleccions municipals en democràcia han donat com a resultat una victòria inapelable de la Candidatura de Progrés que encapçala Víctor Puga. L'actual alcalde mantindrà el càrrec quatre anys més incrementant els vuit regidors actuals fins a deu. Més de la meitat dels vots emesos (un 50,48%) van anar a la seva candidatura, que s'imposava clarament a tots els col·legis electorals del municipi. Amb un total de 2007 vots és el primer cop que una candidatura supera els 2000 vots en unes eleccions municipals. El grup de la Candidatura de Progrés que lidera Víctor Puga estarà format per Josep Bofill, Marta Rodeja, Maite Cortés, Robert Figueras, Martí Guinart, Rafael López, Botxi Minic, Ramona Viella i Araida Vargas.

Tot i la majoria absoluta, Puga es marcava ahir al vespre la voluntat de governar amb tots i per a tots.

I ja apuntava com a un dels principals reptes de futur la professionalització de l'administració.

La segona força municipal serà a partir d'ara ERC, que pren aquesta posició que ocupava fins ara l'antiga Convergència i Unió. ERC obté un total de 566 vots, un 14,24% del total, un 2% per sota del 2015. Amb aquest resultat manté els tres regidors que havia assolit en les últimes eleccions. El grup republicà estarà format per Etna Estrems, Fede Guirado i Cati Ribera. Un resultat agredolç ja que, tot i fer el sorpasso a JxCAT, ERC queda molt lluny de la força guanyadora.

Estrems va lamentar també el vot dual de l'electorat escalenc que fa just un mes va votar massivament ERC i ahir la va castigar a segona força.

El revés més important de les eleccions d'ahir se l'endú JxCAT, que es deixa pel camí dos dels quatre regidors que tenia CiU. Obtenen 510 vots, un 12,8% del total, vuit punts per sota dels resultats de 2015. El grup de Junts per Catalunya el formaran Robert Bosch i Vishal Shahani.

El resultat és encara més pobre si es compara amb el 43% que la mateixa formació obté a les eleccions europees. I això que el candidat escalenc va fer mans i mànigues per vincular el discurs local amb el discurs de Puigdemont al Parlament Europeu. 

Tot plegat ha de fer reflexionar els responsables del partit, comentava Bosch, a l'hora d'encarar el futur.

El partit que entra de cap i de nou a l'Ajuntament és Gent de l'Escala, la formació que lideraven Carles Carlà i Xavier Ballesta, escindits l'any passat d'ERC. Gent de l'Escala van recollir un total de 327 vots, un 8,22% del total i tindran una regidoria ocupada per Carles Carlà.

Però Carlà es mostrava crític sobre com poder actuar des d'un grup amb un únic regidor davant una majoria absoluta de deu.

Finalment, també formarà part del ple municipal Albert Pons, representant el grup d'En Comú l'Escala. 232 vots, un 5,84% del total, així ho acrediten. Es tracta d'una altra formació que es nega a desaparèixer després que en el mandat passat partit i regidor partissin peres.

Quedaran sense representació municipal la CUP (168 vots, un 4,23%), formació que a l'Escala es presetnava per primera vegada, amb Joan Sentís al capdavant i Nosaltres l'Escala, la nova formació on s'ha acollit Joan Ball-llosera, després de deixar el PP (71 vots, un 1,79%). Aquest últim atribuïa al poc temps que ha tingut per explicar el nou projecte els minsos resultats obtinguts.

Un punt destacat d'aquests comicis va ser la remuntada de la participació que, amb un 62,43% és pràcticament sis punts més alta que la d'ara fa quatre anys.

Pel que fa a les Eleccions Europees, a l'Escala, com a Catalunya la força més votada va ser Junts per Catalunya. A l'Escala amb més del doble vots que la segona força, ERC. Junts per Catalunya en va obtenir 1700 (un 43,9%) i ERC 816 (un 21,1%). Tercer força a les urnes europees de l'Escala va ser el PSC, amb 602 vots, un 15,6%. Apareix com a quart partit Ciutadans, amb 229 vots (un 5,9%). Més avall, Podemos amb 174 vots (4,5%) i el PP amb 124 (3,2%). Per sota d'aquests, la resta de partits, que sumen 201 vots (un 5,2%).

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar