Publicitat
Publicitat

Jaume Guillamet obre el cicle de Debats a l'Alfolí

Jaume Guillamet obre el cicle de debats a l'Alfolí sobre els 40 anys de les primeres eleccions municipals en democràcia. Una xerrada on va llançar un missatge d'optimisme on posava la democràcia municipal com l'esperança per a la regeneració política i els mitjans digitals independents per a una refundació del periodisme.

La commemoració dels quaranta anys transcorreguts des de les primeres eleccions municipals després del franquisme centra el cicle de debats a l'Alfolí que es va estrenar dissabte amb el catedràtic d'història i comunicació Jaume Guillamet. Organitzat des de l'Ajuntament, el cicle constarà de tres debats. El primer va girar entorn l'evolució dels mitjans de comunicació; la segona, divendres, protagonitzada per Montserrat Tura, sobre "la capacitat transformadora dels primers ajuntaments democràtics"; i la tercera, ja en mes d'abril, serà la presentació del llibre que Pere Guanter ha escrit sobre l'evolució de l'Escala al llarg d'aquests 40 anys. 

Jaume Guillamet és catedràtic de periodisme a la Universitat Pompeu Fabra i doctor en història contemporània i un destacat investigador de la premsa catalana, tant del seu passat històric com de la seva realitat present. Autor de diversos llibres sobre història del periodisme. Les seves principals línies de recerca giren entorn la història del periodisme a Catalunya, el paper del periodisme a la transició i la història comparada del periodisme. La conferència de divendres la va centrar en el lema "els canvis pendents", en la mesura que l'any 1979, any de les primeres eleccions municipals en democràcia, s'havia aprovat la Constitució i s'havien celebrat les primeres eleccions democràtiques. Però els ajuntaments i els mitjans de comunicació no havien canviat, encara:

Analitzant els mitjans de comunicació, centrant-se especialment en els diaris, Guillamet va marcar un primer tret diferencial entre els diaris del 1979 i els de l'actualitat.

La crisi de l'última dècada no ha perdonat els mitjans escrits, actualment en franca recessió. Això no obstant, apareixen nous mitjans lliures i independents des d'on poder exercir el periodisme.

Però acabava amb dos missatges optimistes. Un, que hi ha esperança per a una refundació del periodisme. Refundació que necessàriament passarà pels mitjans digitals.

I dos, que la regeneració política és possible, també. I aquesta passarà per la democràcia local

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar