Publicitat
Publicitat

Presentació del llibre "Rafel Ramis. Catalanista, republicà, socialista i maçó"

La biblioteca Víctor Català acull la presentació del llibre "Rafel Ramis. Catalanista, republicà, socialista i maçó", una biografia elaborada per Joan Armangué. L'acte va comptar amb el socialista Rafel Bruguera i el republicà Albert Testart, que van debatre sobre els ideals del biografiat des d'una visió actual, vuitanta anys després de la seva mort.

El figuerenc Rafel Ramis va ser mestre, periodista i activista cultural i polític republicà, va viure a cavall entre segle dinou i vint. Es va exiliar durant la dictadura de Primo de Rivera i amb la República es convertí en home de confiança e Francesc Macià. Home de valors i d'ideals havia caigut pràcticament en l'oblit, essent molt desconegut a dia d'avui. Això va portar Joan Armangué a investigar entorn la seva figura i a elaborar-ne una molt detallada biografia que ha editat recentment Edicions Cal·lígraf. Divendres passat es va presentar aquesta biografia a la biblioteca de l'Escala.Per a l'autor de la biografia, Rafel Ramis, mort just abans de l'esclat de la Guerra Civil, és un dels grans oblidats de la nostra història contemporània.

La biografia de Ramis ha de servir, explicà el seu autor per redescobrir els plantejaments polítics d'ara fa cent anys i com aprofitar-los avui en els àmbits del municipalisme, el catalanisme o el republicanisme.

A la presentació, l'autor va comptar amb la presència del socialista Rafel Bruguera i el republicà Albert Testart. Amb ells va obrir el debat Una mirada política des de l’època de Ramis fins a l’actualitat. Debat en el qual Bruguera, aprofitant que recentment ha investigat la biografia de Martí Rouret, va fer una comparació de Rafel Ramis amb Rouret.

Al llarg del debat es van anar fent referències de com era la política del primer terç del segle vint i l'actualitat. Fins al punt que el politòleg Albert Testart va concloure que Rafel Ramis no entendria gaire res del context polític actual:

"Rafel Ramis (1880-1936). Catalanista, republicà, socialista i maçó", obra de Joan Armangué, ha estat editat per Edicions Cal·lígraf, de Figueres.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar