Publicitat
Publicitat

Es confirma la importància de la necròpolis de Vilanera

Les darreres excavacions a la necròpolis de Vilanera han servit per confirmar la importància a nivell arqueològic d'aquest paratge, amb elements de les edats del ferro i del bronze. S'han excavat catorze estructures funeràries disposades de manera molt diferents de les trobades fins ara, amb les restes de cremació i peces ceràmiques al seu voltant.

Aquesta setmana s'ha tancat una nova campanya d'excavacions arqueològiques a la Necròpolis de Vilanera, a l'Escala.Durant l'últim mes estudiants d'universitats espanyoles i italianes han donat continuïtat a les tasques iniciades els anys 1999 i 2000, ampliant la zona descoberta d'aquesta necròpolis d'incineració.S’han pogut localitzar i excavar catorze noves tombes que corresponen majoritàriament al període més recent, de la primera edat del Ferro, i que consisteixen en fosses excavades al subsòl on s’havien dipositat les urnes amb les restes de la cremació, generalment envoltades d’altres peces ceràmiques.També s’ha pogut documentar alguna de les estructures funeràries més senzilles, que solen contenir una única urna ceràmica i que corresponen a l’ús previ d’aquesta necròpolis durant el Bronze Final.

Amés de les troballes es vol destacar la distribució de les tombes, amb estructures molt diferents de les que s'havien trobat fins ara.

Aquesta és la segona campanya d'excavacions d'aquest any.Al més de juny se'n va fer una altra amb estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona treballant just al costat, en aquest cas en una necròpolis amb túmuls.

Una vegada finalitzats els treballs de camp, s'està procedint  a l’excavació en laboratori del contingut de les urnes, la recuperació i l’estudi de les restes antropològiques cremades, així com la restauració i documentació dels materials arqueològics procedents d’aquesta necròpolis.

Les excavacions són promogudes per l’ajuntament de l’Escala amb l’ajut del Departament de Cultura de la Generalitat i amb la col•laboració de la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya. 

Les noves troballes al turó de Vilanera confirmen la importància de les evidències arqueològiques conservades en aquest paratge.L'ajuntament de l'Escala ha manifestat la  voluntat de potenciar i posar en valor aquest entorn d’especial interès paisatgístic, ecològic i patrimonial,  impulsant  l’adquisició de gran part de la superfície del turó de Vilanera.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar