Publicitat
Publicitat

La llevantada malmet la barana i el mobiliari urbà de La Punta

Onades d'entre cinc i sis metres d'alçada en la llevantada més forta dels últims cinc anys causen danys considerables a la barana de La Punta. Una pressió molt baixa ha ajudat a magnificar els efectes perquè el nivell del mar es troba excepcionalment alt.

Després de la neu ha arribat el temporal de Llevant. I aquest sí ha afectat a l'Escala, especialment les platges d'Empúries i sobretot La Punta. Onades d'entre cinc i sis metres d'altura, amb embats puntuals d'entre 7 i 8 metres han reproduït aquelles virulentes esbotzades en indrets com La Punta, on des de bon matí no han deixat de passar-hi curiosos i aficionats a la fotografia per immortalitzar aquests moments.

En aquesta ocasió, però, cal lamentar danys considerables a la barana que separa l'esplanada dels esculls, d'on el mar n'ha arrencat bona part de les lloses col·locades després de l'última reforma del front marítim, que han estat arrossegades per l'aigua fins al mig de l'esplanada. Així mateix, els cops del temporal s'han endut part dels bancs nous de La Punta.

El d'avui ha estat el primer llevant fort des que es va fer la reforma del front marítim i els danys són considerables.

Després d'una inspecció per part de l'arquitecte director de l'obra, en què s'ha constatat que les peces no estaven col·locades amb tots els reforços que marcava el projecte, l'Ajuntament de l'Escala ha decidit reclamar a l'empresa constructora que es faci càrrec de la reposició de les peces de coronació del mur.

Durant l'obra l’arquitecte director i l’aparellador municipal ja van fer constar en dues actes de visita regular que algunes peces s’estaven col·locant amb 4 barres d'acer de connexió amb el mur, en lloc de les sis previstes al projecte, cosa que l'empresa es comprometia a rectificar.

En l'inspecció feta aquest matí, però, s'ha comprovat que això no va ser així i que les peces aixecades només tenien 4 barres. A més, s’ha pogut comprovar que la longitud dels ancoratges col.locats per l’empresa, d’uns 8-10cm, difereix notablement de la prevista en el projecte (25-30cm).

Malgrat que aquest temporal de llevant ha estat dels més forts dels darrers anys -encara hi ha un avís vigent del Servei de Meteorologia de Catalunya per ones de fins a 8 metres a la Costa Brava-, l'arquitecte director de l'obra considera que les peces no s'haurien aixecat si s'haguessin adoptat totes les mesures tècniques i d’ancoratge previstes al projecte i s’haguéssin seguit totes les instruccions addicionals que sobre aquest punt es van notificar per escrit a l’empresa durant la fase d’execució de l’obra.

A les platges d'Empúries, com és habitual en episodis de forta llevantada, el temporal s'ha endut bona part de la sorra, que el mar mateix hi torna a dipositar amb el pas del temps.

Els últims temporals forts, comparables amb el d'avui, es remunten al març de 2013, el març de 2010 o l'octubre de 2010. En el cas d'avui, una pressió atmosfèrica excepcionalment baixa, provoca que el nivell del mar sigui molt elevat i per tant es magnifiquin els efectes dels embats de les onades.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar