Publicitat
Publicitat

Empúries ensenya com jugaven els antics grecs i romans

El Museu d'Empúries ha recuperat el cap de setmana passat el projecte "Empúries en JOc", una visita ben especial que permet conèixer els espais més significatius de les ciutats grega i romana tot jugant als jocs que hem heredat de grecs i romans. La visita transcorre per llocs tan emblemàtics com el fòrum, les termes o les domus de la ciutat romana tot acabant a l'àgora de la ciutat grega. La visita és plantejada per a un públic familiar i per a conèixer els trets més principals del jaciment a través dels jocs infantils i no tant infantil

El Museu d'Empúries ha recuperat el cap de setmana passat el projecte "Empúries en JOc", una visita ben especial que permet conèixer els espais més significatius de les ciutats grega i romana tot jugant als jocs que hem heredat de grecs i romans. La visita transcorre per llocs tan emblemàtics com el fòrum, les termes o les domus de la ciutat romana tot acabant a l'àgora de la ciutat grega. La visita és plantejada per a un públic familiar i per a conèixer els trets més principals del jaciment a través dels jocs infantils i no tant infantils.

Primer es fa el recorregut pels indrets més significatius del jaciment. I arribats a l'àgora, plaça pública de l'antiga ciutat grega d'Emporion on fa més de dos mil anys que segur que la mainada hi tenia el seu punt de trobada i de joc, comença el taller de jocs. Perquè de jugar, sempre s'ha jugat. I pel que s'explica a la visita, a jocs que no són pas molt diferents dels que hem jugat fins fa no massa dies.

Al taller es proposen jocs d'apostes com la Morra, on s'ha d'endevinar la suma dels dits que amaguen tots els participants; com el Cotabos, un joc de punteria on s'ha d'encertar de llançar l'aigua que es porta amb un petit recipient dins una galleda ubicada a una distancia considerable; o el Milites, també joc de punteria, on els participants, dividits en dos grups han d'introduir les seves fitxes, que en aquest cas són nous -unes de color natural i les altres pintades de color vermell- als forats d'un taulell disposat a terra.

Grans i petits van passar un bon matí emulant com es jugava a l'antiguitat. I és que a Empúries s'hi ha jugat des de l'antiguitat. De fet, el museu conserva jocs i peces trobades al llarg dels últims cent anys d'excavacions. Alguna de ben curiosa, com la nina articulada trobada fa pocs anys en un enterrament.

Empúries en joc forma part del cicle de tallers que organitza el museu d'Empúries amb periodicitat mensual. Més info i inscripcions al telèfon 972 77 59 76 o al correu reservesempuries@gencat.cat

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar