Publicitat
Publicitat

Documental d'Antoni Balmanya

El productor audiovisual, Pau Guixà ha realitzat el documental 'Antoni Balmanya i Ros. Un mestre pioner', un homenatge a una de les figures cabdals de la renovació pedagògica a Catalunya. Canal 10 Empordà emet aquesta setmana aquesta producció audiovisual. 

Durant tota aquesta setmana Canal 10 Empordà emetre el documental 'Antoni Balmanya i Ros. Un mestre pioner', un producció audiovisual del barceloní Pau Guixà.Aquest audiovisual s'ha dut a terme gràcies a la iniciativa de Guixà i amb el suport de l'Ajuntament d'Espolla i de la Diputació de Girona, que va veure la proposta amb bons ulls per commemorar el centenari de la mort d'Antoni Balmanya.Per fer aquest treball amb el segell Panoràmica Produccions Audiovisuals, s'ha treballat amb el llibre 'El mestre Antoni Balmanya i Ros. Un iniciador de la renovació pedagògica a Catalunya'  de David Pujol i tesi doctoral de la doctora en Filosofia i Ciències de l´Educació per la Universitat de Barcelona, Pilar Heras. Els dos apareixen en el documental parlant sobre Balmanya, també hi ha altres personalitats del món de l'educació com un conegut pels escalencs com Salomó Marquès o el doctor en pedagogia Josep González.


El perquè Balmanya no apareix citat quasi en els estudis de la història de la pedagogia és perquè aquests comencen a principis del segle XX i Balmanya mor el 1915.  Mestre, format a l´Escola Normal de Barcelona i que va tenir de mestre Joan Clarà, va anar a parar a Espolla, fins a la seva jubilació i mort, possiblement patint una mena de càstig o exili forçós que, ell, per altra banda, va ser capaç de positivar de forma intel·ligent. 

En el documental, hi pren un paper essencial el poble d´Espolla. En tot moment, es convida l´espectador a veure quins eren els escenaris pels quals Balmanya es movia, on vivia, on va néixer la seva dona i on impartia classes, tant els edificis com l´entorn natural, ja que ell incitava els alumnes a aprendre tot experimentant. 

El documental el podreu seguir per canal 10 emporda avui dijous a les 1/4 de 4, dissabte a 3/4 d'1 de la matinada i diumenge  a 3/4 de 7.

Comentaris de l'àudio



© 2024 radiolescala.cat - Avís legal - Contactar