L'arqueòleg de l'Associació per la recuperació de la Memòria Històrica, René Pacheco i Miquel Serrano del Museu Memorial de l'Exili. Dos convidats de luxe per parlar de l'estat actual de la memòria històrica i les ferides dels franquisme. Un acte organitzat per ICV-EUiA i Procés Constituent .
Dissabte a la tarda la sala d'acte va acollir la conferència 'La memòria històrica i el nostre temps', una activitat organitzada per ICV-EUiA i Procés Constituent. Per parlar del tema van ser presenta a la sala dos convidats de luxe, René Pacheco arqueòleg de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica i Miquel Serrano, tècnic del Museu Memorial de l'Exili.Amb ells és va fer una reflexió sobre les ferides produïdes per la repressió franquista i l'exili. La conferència va girar entorn els treballs de recerca de fosses amb restes humanes, corresponents a víctimes civils i militars dels fets de guerra i de represàlies polítiques en el període 1936 - 1939 i en el període 1940 i endavant, que no han estat identificades. L'arqueòleg sarrianenc René Pacheco, va comentar la dificultat que hi ha a dia d'avui de trobar les diverses fosses així com identificar les diferents víctimes i recuperar-ne els cossos. Només cal mirar els números per observar la dificultat dels procés, a Espanya hi ha localitzades més 2000 fosses comunes i el pas del temps és un inconvenient molt gran.
A Catalunya el mapa de fosses comunes n'assenyala 237, hi ha més de 4000 casos inscrits en el cens de desaparegut. Però realment són molts més els que van ser colgats en cunetes i trinxeres. Només a l’Ebre hi van morir uns 120.000 homes. No hi havia temps d’enterrar-los. Entre el 1938 i el 1953 a Catalunya es van afusellar 3.385 persones. La majoria també van acabar desapareixent en alguna fossa comuna. El problema de casa nostre és que no s'obren les fosses.
Pacheco assenyala amb el dit a ensenyament per no explicar amb claredat de ben petits aquest tema, que directe o indirectament afecta a moltes families catalanes. També destaca que la política no hauria d'influir per sobre dels drets humans.
La conferència la tancava Miquel Serrano, tècnic del Museu Memorial de l'Exili qui feia una reflexió tot recordant els exilis provocats per al guerra Civil i les conseqüències d'aquest fet.